vasárnap

pál csaba 2010 galéria IX



















MAGYAR RÉZKARCOLÓ ÉS LITOGRÁFUS MŰVÉSZEK EGYESÜLETE
ART UNION OF HUNGARIAN ENGRAVERS AND LITHOGRAPHERS

Tisztelettel meghívjuk Önt és barátait

PÁL CSABA
kiállítására

Megnyitja
Dr. Mecsi Beatrix
művészettörténész

Időpontja
2010. január 15. (péntek) 18 óra
Megtekinthető: 2010. február 3-ig
Nyitva: hétfőtől péntekig 12-18 között

Helyszín
GALÉRIA IX
1092 Budapest, Ráday u. 47.
Levelezési cím:
Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesülete
1092 Budapest, Ráday u. 31/k
Telefon: 456-0535 Fax: 456-0537

E-mail: grafikai@t-online.hu
Web: http://www.rezkarc.hu/

Megnyitószöveg

Tisztelt Megjelentek, Hölgyeim és Uraim!
Sok szeretettel köszöntök Mindenkit Pál Csaba legújabb kiállításán.
Akik jól ismerik Pál Csaba munkásságát, azoknak első ránézésre ismerősek lehetnek a főleg fekete-fehér, redukált színvilágú alkotások, azonban- mint ahogy eddigi kiállításain mindig- egészen újfajta megoldásokkal, új technikával előállított művekkel is találkozhatunk ezen a tárlaton, ami mindig meglepetésül szolgál Mindannyiunknak.
De ne menjünk mindjárt a dolgok elejébe, nézzük csak végig, hogy miféle alkotások is sorakoznak egymás mellett, miféle rendszer szerint értelmezhetők az itt kiállított művek.
Az első teremben először a finom, szürke árnyalatú, szövevényes vonalakkal át-meg átszőtt, hidegtű technikával készült képei vonják magukra a figyelmünket. A képek szándékoltan nem ábrázoló jellegű, inkább spontán módon kialakított kompozíciói leginkább organikus, trópusi növények vagy belső szervek szövevényes világát idézhetik fel a szemlélőben, bizonytalan, de mégis tetszetős formában, gyakran mintha mikroszkópon át néznénk e furcsa lényekre, csodás világokra.
De ahogy a mikroszkopikus, úgy a makroszkopikus értelmezések is lehetségesek, és a számunkra láthatatlan, távoli világok képeiként is viszonyulhatunk hozzájuk, hiszen több, itt kiállított mű határozottan mintha űrbéli jeleneteket idézne fel, nem a hideg-tudományos, hanem inkább a költőibb, mesés alaphanggal.
Az első teremben kiállított alkotások másik csoportja tusfestményekre emlékeztető képek sora. Itt a fekete-fehér és szürke színek mellett a vörös szín is megjelenik, némi élénkséget varázsolva a kompozíciókba, és egyben ki is emelve azok fekete-fehér ritmusát.
Különösek ezek a képek. Festményekként bemutatott, festményekként kezelt, de mégis a sokszorosított grafika eljárásával létrehozott alkotások ezek a képek.
A képeken feltűnő, látszólag egészen különböző motívumok esetében, ha azokat közelebbről és alaposabban szemügyre vesszük, nagyon érdekes megfigyeléseket tehetünk, és rögtön rájöhetünk arra, miért is tartoznak e képek egy csoportba.
A sokszorosító technika segítségével bizonyos motívumok a képek különböző helyein, különböző helyzetekben, de megismétlődnek.
Ezekből bontja aztán ki az alkotó a különös, egymástól első látásra teljesen különbözőnek tetsző, de mégis azonos motívumokat felsorakoztató kompozícióit.
A sokszorosító grafika eszközeivel már szabadabban bánik e képsorozatnál,
De a belső terem alkotásaival már egészen különös módon használja fel a hidegtű-technikánál tanultakat.
Itt nem fémlemezre, hanem plexilapokra dolgozott a művész, a lapra felvitt festékrétegbe karcolta, kaparta bele különös, űrvilágot idéző szabad kompozícióit, és mint a hidegtű-technikánál, úgy járt el e képeknél, azonban egy nagyon fontos vonásában eltért tőlük, mégpedig abban, hogy ezek az alkotások egyediek, nem sokszorosítottak, nem sokszorosíthatóak.
Az áttetsző plexilapok sima, hátsó felülete lett a bemutatott felszínük, amelyet egy hátuk mögé helyezett fénycső világít meg.
Különös, fekete-fehér lámpák ezek, izgalmas űrvilág, mesebeli science-fiction, a sokszorosító grafikus művész eredeti, kreatív egyéni alkotásai.
Sok szeretettel ajánlom e műveket Mindenki figyelmébe, leljék örömüket ezen alkotások megtekintésében, ahogy maga az alkotó, Pál Csaba is örömét lelte elkészítésükben és bemutatásukban.
Ezennel a kiállítást megnyitom, és az alkotónak további sikeres alkotómunkát kívánok.





























modus01_05 hidegtű 50x310cm (50x50cm, 50x70cm)











modus01_05 hidegtű 50x310cm (50x50cm, 50x70cm)












0600721-23 hidegtű 70x300cm (20x20cm, 40x20cm)













060722-28 hidegtű 70x250cm (60x40cm, 40x20cm, 40x40cm)













részlet a kiállításról













flow 01 50x50cm, festett, karcolt, plexi, neon, fa


























flow 02, 25x100cm/db, festett, karcolt, plexi, neon, fa

 flow 03, 50x50cm, festett, karcolt, plexi, neon, fa

flow04, 25x100cm, festett, karcolt, plexi, neon, fa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése